مجموعاَ مواد خوشبوی جان دار در عطرها
مجموعاَ مواد خوشبوی جان دار در عطرها به مورد ها ذیل تقسیم می شوند :
1- روغن اسانسی
2- مواد جدا
3- مواد شیمیایی سنتزی یا این که نیم سنتزی روغنهای اسانسی :
در واقعیت از گونه روغنهای خوشبوی فراروگریز با مرجع گیاهی میباشند .
اما می بایست دربین روغنهای بدست آمده از عطرگیری با روغنهای جاذب یا این که استخراج بوسیله حلال و روغنهای اسانسی بازیابی گردیده به وسیله تقطیر تفاوت قایل شد . در روغنهای نتایج از تقطیر ممکن میباشد اجزای خالق غیر فرار و گریز و اجزایی که بدلیل تقطیر از در میان رفته اند را نداشته باشد ، کلاً میگردد خاطرنشان کرد در فعالیت تقطیر ما قسمتی از مواد ما یحتاج مان را از دست می دهیم بعنوان نمونه : گل محمدی که فنیل الکل در بخش آبیرنگ مال تقطیر از در میان میرود و یا این که عصاره فصل بهار نارنج که روغن تقطیر گردیده بخش بسیار کوچکی از متیل آنترانیلات میباشد در حالی که روغن استخراج گردیده ممکن میباشد حدود یک ششم این جزء آفریننده را داشته باشد . روغنهای اسانسی اساسا در آب نامحلول و در حلالهای آبیرنگ محلول میباشند ، همان گونه که در امر گلاب و عصاره فصل بهار نارنج به چشم می خورد مقدار کافی روغن ممکن میباشد در آب حل شود و بوی تندی به محلول بدهند . این روغنهای به قدر کافی گریز میباشند که در اضافه مواد هنگام تقطیر تغییر و تحول نمیکنند و همینطور با بخار آب گریزو فرار میباشند و رنگشان از بی رنگ تا زرد رنگ یا این که قهوه ای میباشد یک روغن اسانسی معمولا مخلوطی از ترکیبات میباشد .
ترکیباتی را که در روغنهای اسانسی بوجود میآیند می اقتدار بصورت پایین جور بندی کرد :
استرها : عمدتا بنزوییک ؛استیک ؛ سالسیلیک ؛ و سینامیک اسیدها . الکلها : منتول و بورنیول و.. .
آلدهیدها : بنزآلدهید ؛ سینامالدهید ؛ سیترال ، اسیدها : بنزوییک ؛ سینامیک ؛ ایزووالریک در شرایط آزاد . فنولها: تیمول ؛ اوژنول ، کارواکرول . کتونها : کارون ؛ منتون؛ ایرون ؛کامفور و…
لاکتونها: کومارین و..
ترپنها : کامفیین ؛ پینن ؛ لیمونن؛ سدرین ؛ فلاندرین وهیدروکربنها : سیمین ؛ استیرن ؛ فنیل اتیلن در گیاهان زنده روغنهای اسانسی احتمالا در متابولیسم یا این که حفاظت در قبال معاند دخالت دارا هستند ،
هر قسمت از گیاهان یا این که تمام بخش ها ممکن میباشد دربردارنده روغن باشند ،
روغنهای اسانسی در غنچه ها ؛ گلها ؛ برگها ؛ پوست ؛ ساقه ؛ میوه ؛ تخمها ؛ چوب ؛ریشه ها و ساقه های ذیل زمینی و در برخی از درختان در ترشح صمغ روغنی یافت میشود .